Vår mäklarresa: Sommar, sol och mäklarstudier

Ett hockeyfreak, en ryttare och en före detta innebandynörd. Tre personligheter från skilda delar av Sverige och med olik bakgrund, men vad för dem samman?

Anton Lindström, 24, Jessica Björkqvist, 31, och Adam Frostelind, 20, läser FEIs Fastighetsmäklarutbildning 120 hp. Under 22 månader kombinerar de studier med jobb, fritid, sportintresse och vänner och tar ett nytt kliv i livet, till färdiga mäklare. Här är fjärde delen i deras resa.

Sommarvärmen kom till Sverige med en knäpp. Våra duktiga mäklardeltagare kämpade på trots att segling, festivaler och bad har lockat. De tog sig alla tid för en stunds sommarlov innan det var dags för tentamen i början av augusti.

 

Anton Lindström: ”Tiden har verkligen gått snabbt”

Hur känns det idag, drygt ett halvår efter studiestarten?

– Tiden har gått snabbt! Det har ibland varit lite svårare att sätta sig ner och plugga när vädret varit så bra, men motivationen finns fortfarande kvar!

Hur har det gått hittills?

–  Jag fick omtenta på Externredovisningen vilket jag också förväntade mig. Den klarade jag med bravur och jag är definitivt nöjd med min insats hittills!

Vad har du haft för dig under sommaren?

– Jag har jobbat hela sommaren förutom en vecka i Västerås där jag hälsade på familjen och seglade på Mälaren. Vädret har ju varit helt underbart så det var en riktigt bra sommar, trots att det varit mycket jobb.

Hur skapar du motivation att läsa under sommardagarna?

– När motivationen kanske inte är på topp så är det självdisciplin som gör att jag får studierna gjorda. No pain, no gain!

Vad ser du fram emot nu?

– Byggteknik-kursen satte precis igång och verkar väldigt rolig, läraren är också meriterad och kunnig.

 

Adam Frostelind: ”Jag är jättenöjd hittills – nu ska jag fortsätta hålla tempot”

Sportfrågan: Hur känns det idag?

– Tiden har gått snabbt, det har varit väldigt mycket att göra. Det höga tempot var jag förberedd på och jag trivs som bäst när det går undan. Jag vill gärna bli klar så snabbt som möjligt så jag tycker om den snabba studietakten!

Hur har det gått hittills?

– Jag är jättenöjd, nu ska jag bara fortsätta hålla tempot. Man har verkligen fått lära sig att studera effektivt och min arbetsgivare har varit väldigt bra som gett mig stor frihet i studierna. Just nu är det kul att plugga och jag hoppas motivationen fortsätter fram till examen.

Vad har du gjort under sommaren?

– Sommaren har varit grym. Jag har provat på att arbeta som mäklarassistent i några veckor, och haft några veckors semester. Tillsammans med min pappa har jag inlett en karriär som golfproffs och tagit grönt kort, vilket är en bra ersättning när man får innebandyabstinens!

Hur har du motiverat dig sommardagarna?

– Att sitta inne när det är soligt har jag inget ont av, jag drivs av viljan att bli klar och att klara tentorna!

Ni hade tentamen i Juridisk översiktskurs i början av augusti, hur gick det?

– Jag kände mig väl förberedd men kursen är bred så det var mycket att plugga in. Resultatet vet jag inte än men känslan är bra.

 

Jessica Björkqvist: ”Det känns fortfarande helt rätt!”

Hur tycker du att det går?

– Det känns bra, tiden går fort! Samtidigt vill jag bara börja arbeta på riktigt, då känner man att det är ganska lång tid kvar.

Är du nöjd med din insats?

– Ja, det tycker jag, de två första tentorna gick över förväntan! Det känns som ett bevis på att man hänger med bra.

Hur är det med studiemotivationen?

– Det är fortfarande roligt, man lär sig mycket hela tiden med många kurser som är bra att ha med sig även i vardagen. Det härliga vädret har såklart påverkat motivationen men jag har ju haft semestern att se fram emot. Mäklarstudierna känns fortfarande helt rätt!

Hur har sommaren sett ut för dig?

– Jag jobbade och pluggade fram till JÖKEN-tentan 3 augusti. Efter den firade jag in semestern genom att gå på Uport-festivalen i Ulricehamn på kvällen. Det blev en vecka i Hvar i Kroatien och en veckas vandring i Norge. En riktigt härlig sommar med sol, bad, båt, konserter, cykling och mycket annat med vänner och familj.

Kände du dig förberedd inför tentan?

– Ja, den gick ganska bra. Den kändes väldigt bred så det var svårt att veta om man lärt sig alla viktiga områden, men jag hade lagt ner mycket tid på studierna så det kändes bra. Vi har inte fått resultatet än, det vore väldigt skönt att inleda höstterminen med ett positivt besked.

 

Om utbildningen

Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI i samarbete med Högskolan Väst. Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare.

Publicerat den 7 september 2018