Vår Mäklarresa: Första intrycket

Ett hockeyfreak, en ryttare och en före detta innebandynörd. Tre personligheter från skilda delar av Sverige och med olik bakgrund, men vad för dem samman?

Anton Lindström, 24, Jessica Björkqvist, 31, och Adam Frostelind, 20, läser FEIs Fastighetsmäklarutbildning 120 hp. Under 22 månader kombinerar de studier med jobb, fritid, sportintresse och vänner och tar ett nytt kliv i livet, till färdiga mäklare. Här är andra delen i deras resa.

Anton Lindström: ”Kul att sitta i skolbänken igen”

”Väldigt ovant, men väldigt roligt!” Anton varvar sin nya tillvaro med extrajobb i butik och plugg ihop med studiekompisarna.

Vad har varit bäst hittills?

– Att vi i klassen fått så bra kontakt. Det är skönt att kunna stämma av med varandra. Jag har pluggat med Eva, som bor nära mig, och pratat mycket med Adam. Vi har grupper där vi snackar och ställer frågor till varandra.

Hur är det att sitta i skolbänken igen?

– Väldigt ovant, men väldigt roligt! Det känns redan som vi får lära oss många bra saker som vi kommer att få användning för, det ger extra motivation. Dessutom är det roligt med externredovisning, jag gillar att hålla på med siffror.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?

– Ja, det är verkligen jätteskönt att plugga på distans och med ett upplägg som passar mig bra. Jag gillar webinarierna, att kunna gå tillbaka och kolla i efterhand.

Har du stött på några utmaningar?

– Det skulle väl vara att ha många bollar i luften samtidigt och få allt runtomkring att gå ihop.

Den 6 april är första tentan, hur känns det?

– Oavsett hur mycket man pluggar känner man väl alltid att man borde ha läst ännu mer. Fastighetsmäklarkursen är så bred, och täcker så mycket, att det är svårt att få ett hum om jag kan tillräckligt eller behöver gå in djupare på varje område. Men de grundläggande kunskaperna börjar jag få hyfsad koll på.

 

Jessica Björkqvist: ”Att varva studier och jobb är perfekt”

Kombinationen jobb och plugg, intressanta ämnen och härliga människor. Det är Jessicas ”topp tre” hittills.

Hur har första tiden varit?

– Bra! Det är kul att vara igång!

Vilka utmaningar har du stött på?

– Den största utmaningen än så länge är att veta hur djupgående jag ska studera, att veta vad jag ska plocka ut och sortera av informationen när allt känns viktigt.

Hur är det att sitta i skolbänken igen?

– En omställning. Det är perfekt att kunna varva studierna med arbete, på så sätt får man in den sociala biten också. Det känns som ett bra upplägg.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar än så länge?

– Absolut, jag gillar flexibiliteten och att du kan gå tillbaka och lyssna på föreläsningarna igen, om man inte hunnit med allt första gången. Jag har fått grunderna i bokföring och en större inblick i de olika delarna i förmedlingsuppdraget.

Hur känns det inför första tentan?

– Nervöst! Framförallt allt att jag inte vet upplägget och vilka delar som det kommer att fokuseras mest på.

Får du livet att gå ihop med studier, fritid och arbete?

– Ja, jag försöker få in både träning, ridning och kul saker med vännerna så fort jag har lite tid över. Det känns viktigt. Men tid vill man såklart alltid ha mer av!

Adam Frostelind: ”Utbildningen är över förväntan”

Flexibiliteten och mångfalden bland lärarna på kursen är ännu bättre än Adam hade hoppats på.

Hur har första tiden känts?

– Jag har kommit in i studierna ganska bra, det var ju inte så länge sedan jag pluggade. Hittills är det inga större utmaningar!

Vad har varit bäst?

– Att det är så stor mångfald bland lärarna, det är kul och ger variation. Ställer du en fråga till två olika lärare får du två olika svar, det är väldigt positivt. Det finns ju alltid två sidor av samma mynt och det är skönt att ha flera personer att rådfråga.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?

– Ja, det är faktiskt över förväntan, just att utbildningen är så pass flexibel! Jag gillar att jobba mycket, men har ändå tid över att studera. Mitt jobb är också flexibelt, vilket gör att jag kan ta ledigt när jag behöver. Det är skönt att ha möjlighet att ta några dagar ledigt inför tentan och fokusera fullt ut på pluggandet. Eftersom jag åker en del tåg så har jag tid att läsa där också, det är bra.

Den första tentan närmar sig, hur känns det?

– Lite nervöst, det blir ju en fingervisning om jag skött mig, annars får jag göra det bättre. Men jag har gått in i det här med inställningen att inte känna press på att klara första tentan. Viktigast är att vara så förberedd som möjligt och göra mitt bästa.

Får du livet att gå ihop med studier, fritid och arbete?

– Hittills funkar det. Jag är nöjd över att jag valde den längre utbildningstakten på 22 månader. Om jag hade haft mindre tid på mig hade det nog blivit trångt att hinna med allt.

 

Hela bloggen Vår Mäklarresa hittar du på FMF.se.

 

 

Anton, Jessica och Adam bloggar för FEIs fastighetsmäklarutbildning

Anton Lindström, Jessica Björkqvist och Adam Frostelind

 

Publicerat den 6 April 2018