Arbetsmarknad med framtid för deltagarna i brittisk universitetsutbildning

Höstens kursstart för BA (Honours) International Business Management på FEI har rekordmånga deltagare. Utbildningen ges i samarbete med London South Bank University, LSBU, och är en påbyggnadsutbildning för de med relevanta eftergymnasiala studier.

Hej Anna Fahlgård, kursansvarig på FEI! Varför är utbildningen så populär?

– Tidigare deltagare är väldigt nöjda och talar gott om att läsa här, sedan har vi i Sverige en arbetsmarknad som efterfrågar mer kvalificerad kompetens. Kombinationen av en YH-utbildning och en påbyggnad i företagsekonomi och ledarskap ger fördelar både på den arbetsplats man arbetar i idag, men också förutsättningen att arbeta internationellt. Deltagarna får också en formell universitetsexamen från London South Bank University, och det står högt på arbetsmarknaden.

LSBU blev nyligen utsedda till det mest attraktiva universitetet i England för arbetsgivare, berätta om det.

– The Times utser varje år ”University of the Year for Graduate Employment and prospects” och LSBU är 2017 stolt vinnare av utmärkelsen. Examinerade från LSBU har en ingångslön långt över den nationella medellönen och är populära på arbetsmarknaden. Vi är väldigt stolta över samarbetet.

Vilken sorts bakgrund har deltagarna?

– De flesta kommer från YH-utbildningar inom sälj, inköp eller redovisning. Gemensamt för alla är att deras utbildning är tvåårig och inkluderar en del företagsekonomiska ämnen som projektledning, redovisning, finansiering, marknadsföring eller liknande.

Vad är vanliga yrkesvägar efter examen?

– Mer kvalificerade tjänster som kräver en kandidatexamen. Många väljer också att läsa vidare till master, via FEI eller ett svenskt eller internationellt universitet. Ekonomichef eller brand manager är några exempel på befattningar som tidigare studerande har fått efter avslutad utbildning.

Hur ser du på arbetsmarknaden, idag och i framtiden?

– Allt fler arbeten kommer kräva mer kvalificerad kompetens, där repetitiva arbeten kommer att automatiseras. Det är en trend vi ser både i Sverige och övriga delar av världen. Med en bachelor-examen står du dig bättre i konkurrensen på arbetsmarknaden och har dessutom möjlighet att bygga på till en masterexamen, säger Anna Fahlgård.

 

Om utbildningen

Bachelor of Arts (Hons) International Business Management är en påbyggnadsutbildning för de med examen från en tvåårig YH-utbildning eller motsvarande, inom området ekonomi, administration och försäljning. Utbildningen ges av FEI i samarbete med London South Bank University, på distans och på plats i Stockholm, och leder till akademisk examen från LSBU. Efter avslutade studier går det att bygga vidare till masternivå.

Publicerat den 10 november 2017