”Digitaliseringen innebär att arbetstillfällen försvinner, därför behövs mer forskning på området”

Vi pratar med Almedalsveteranen Mattias Lundberg som för 15:e året i rad besöker Almedalsveckan och som är moderator för FEIs och Högskolan Västs seminarium ”Hur kan forskningen lösa framtidens utmaningar på en digitaliserad arbetsmarknad?”.

Berätta, vad ser du fram emot?

– Seminariet handlar om de samhällsförändringar som digitaliseringen innebär för arbetsmarknaden. Denna digitalisering kan innebära stora fördelar men också stora utmaningar och det är just i de senare som fokus för seminariet kommer vara. Det finns redan tillgänglig forskning som kan förbereda en digital omställning, men mer behövs.

Varför är det här angeläget?

– Tryggheten i ett arbete är viktigt och en hög sysselsättning är viktigt för välståndet. Om digitaliseringen innebär att ett stort antal arbetstillfällen försvinner är det något som måste börja adresseras.

Vad hoppas du på att ni kommer fram till?

– Som under de flesta arrangemang under Almedalsveckan är själva mötet mellan olika företrädare viktigast. Mötet skapar möjligheter att börja arbeta med konkreta frågeställningar som verkligen skapar avtryck. Därför hoppas jag att både paneldeltagare och publik tar chansen att knyta värdefulla kontakter och får lärdomar som sedan skapar resultat.

Tid: Måndag 3 juli, kl. 11:00-11:45
Var: Tunnbindaregatan 5–7, Visby
Medverkande:
Karim Jebari, Filosof, Institutet för framtidsforskning
Samuel Engblom, Samhällspolitisk chef, TCO
Jesper Kennholt, Trend- och digitaliseringsexpert, Lernia
Martin Hellström, Rektor, Högskolan Väst

Läs mer om FEIs och Högskolan Västs forskningsseminarium här

Publicerat den 19 juni 2017