fei_111206_166
Food & Beverage Manager 300p
Utbildningen Food & Beverage Manager är för dig som vill arbeta på ledande befattningar inom hotell- och restaurangnäringen.

Utbildningen ger dig kunskaper för att leda och utveckla en restaurangverksamhet. Till 2020 ska Sverige vara ett av Europas största turistländer. I utbildningen får du verktyg som gör att du kan möta framtida krav, förväntningar och utmaningar på ett professionellt sätt.

Vad är en Food & Beverage Manager?

En Food & Beverage Manager har en ledande befattning, ofta med ansvar för såväl lönsamhet som personal.

Utbildningen syftar till att utveckla din kompetens för att kunna driva och utveckla en restaurang och leda personalgrupper på ett inspirerande och professionellt sätt. Du utvecklar ett helhetsperspektiv för att skapa goda förutsättningar för alla intressenter i restaurangverksamheten.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att

 • leda, organisera och utveckla verksamheter inom området Food och Beverage
 • bygga upp rutiner för att driva en lönsam restaurang utifrån gällande lagstiftning
 • utveckla företaget utifrån ekonomiska och dess specifika förutsättningar i en konkurrenssituation

Exempel på befattningar på kommande yrkesroll kan vara Food & Beverage Manager, Kökschef, Enhetschef, Driftschef eller Restaurangchef, beroende på företagets organisationsstruktur.

FEI FLEX – läs på FEI var du än befinner dig

Utbildningen erbjuds från och med hösten 2016 med FEI FLEX – vårt innovativa system för distansstudier.

Det innebär att du kan gå utbildningarna var du än bor eller befinner dig. Du kan välja om och när du vill närvara på lektioner i Stockholm. Med vår FEI FLEX-teknik går det lika bra att medverka aktivt på lektioner i realtid när du befinner dig på distans, exempelvis i hemmet eller på kontoret. Läs mer om FEI FLEX här.

Kort om utbildningen

Food & Beverage Manager är en Yrkeshögskoleutbildning (Yh) som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Du studerar på heltid under drygt ett år och får en Yrkeshögskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till branschen. Utbildningen kan med fördel kombineras med ordinarie arbete.

Omfattning: 300 p, 60 veckor varav 18 veckor lärande i arbete (LIA)
Finansiering: avgiftsfri utbildning som berättigar till studiemedel CSN
Var? FEI city campus, Kammakargatan 5 i centrala Stockholm & via FEI FLEX onlinestudier (studera var du än befinner dig)
När? 22 augusti 2016
Kontakt? Skicka gärna frågor till utbildningsledare Fredrik Önrup på fredrik.onrup@fei.se

Antagningskrav

För att kunna antas till utbildningen ska du ha:

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan (läs mer under anmälan)
 • Särskilda förkunskaper i form av lägst Godkänt (E) i Svenska A (1), Svenska B (2), Engelska A (5), Matematik A (1a, 1b eller 1c) eller motsvarande kunskaper.
 • Genomgått Livsmedelsprogrammet eller Hotell- och restaurangprogrammet eller förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.
 • Minst två års arbetslivserfarenhet på minst halvtid från hotell, restaurang, turism eller kvalificerat service- eller försäljningsarbete.
 • Reell kompetens: Om du saknar formella meriter kring till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan FEI istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

 

För att läsa mer om behörighet, urval och antagning klicka här.

 

 • Mer om Food & Beverage Manager

  Innehåll
  LIA och ledningsgrupp

 • Jag blev restaurangchef direkt efter utbildningen” Anna Larsson 2

  Anna Larsson gick ut YH Food & Beverage på FEI och tog samtidigt klivet upp till restaurangchef på en av Sveriges bästa restauranger.

  Läs mer
 • Figge gick F&B - blir chef på Berns FiggeBerns

  Figge utbildade sig till Food & Beverage Manager på FEI – och fick nytt jobb under tiden!

  Läs mer
 • FEI FLEX 3 feiflexpuff1

  Denna kurs ges enligt FEI FLEX. Det innebär att lektionerna genomförs i klassrum samtidigt som de direktsänds online. Du kan vid varje enskilt lektionstillfälle välja om du vill vara på plats hos oss eller följa undervisningen i din dator, surfplatta eller mobil.

  Så här fungerar FEI FLEX.

Hoppa till verktygsfältet