Tre snabba frågor: Framtidens projektledning

Bo Tonnquist är författare, konsult och lärare på FEI, på plats under årets Almedalsvecka för att prata om projektledning. Hans storsäljare Projektledning är huvudfokus under bokreleaseeventet som avslutar FEIs dag i Almedalen. Vi knep tag i Bo för att ställa tre frågor till honom.

 

Vilka är de viktigaste kompetenser en framgångsrik projektledare behöver?
– En god projektledare behöver kunna sätta sig in i kundens behov och förstå hur man omsätter detta behov till att skapa lösningar. Framförallt gäller det att vara kunnig inom sin marknad och ha kunskap om flera olika projektmetodiker. Även kommunikativa kompetenser är viktiga då mycket av arbetet sker i bemötande med intressenter och medarbetare.

Hur kan företag bättre förbereda sig på att gå över till digital projektledning?
– Med rätt digitala verktyg kan man öka effektiviteten. Vid införandet av digital projektledning är det viktigt att ha en plan, ta ett steg i taget och kontinuerligt utvärdera vad som fungerar och passar organisationens förmåga att genomföra projekt. Effektiv informationsdelning på arbetsplatsen såsom molnbaserade projektportaler gör det möjligt att effektivt leda och följa upp projekt.

Hur har säljcykeln och projektledning kommit närmare varandra?
– De båda följer samma övergripande struktur där det handlar om att:

  1. Analysera behov och kartlägga förutsättning.
  2. Formulera mål och planera aktiviteter.
  3. Genomföra planen och leverera resultat.
  4. Följa upp och säkerställa nyttan/kundtillfredsställelsen

1200x858pixl

Kommande kurser inom projektledning:
Certifikat Projektledning
Certifikat Förhandling

Publicerat den 22 augusti 2016