Momsen i centrum. I företaget, i media och i världen

Lena Westfahl är inte bara lärare för kurserna  Moms I och II på FEI – hon är även konsult på Ernst & Young i Stockholm och författare till böcker om moms… I  FEI Café Online sätter hon just momsen i centrum. I media, i världen och i företaget.

 

I finanskrisens spår har momsen kommit att bli ett viktigt verktyg för att stärka upp statsfinanser. Lena Westfahl kommer att resonera hur detta påverkar företagen och konsumenterna. Hon tar även upp vad företagen bör lägga krut på i sin momshantering och vilka trender hon skådar det kommande året. Med nästan 20 års erfarenhet av att arbeta med moms har hon en svårslagen insikt i ämnet.

– Jag jobbar med alla typer av frågor som rör moms i olika branscher. Varu- och tjänstesäljande multinationella företag, organisationer, ägarledda företag med mera, berättar Lena. Jag är dessutom ute och föreläser om moms i olika sammanhang.

På vilket sätt är frågan om moms mer aktuell i dag än för tio år sedan?

­– Vi ser ett flyttat fokus från direkta skatter som till exempel bolagsskatten till indirekta skatter som moms. Momsen är en konsumtionsskatt som slår till så snart det sker en transaktion. Det medför att det är ett mycket enkelt och effektivt sätt att få in pengar till statskassan. Vi ser även att många länder i finanskrisens spår jobbat hårt med momsen och momsskattesatserna för att stärka finanserna och konsumtionen.

Vem bör läsa Moms I (start 3 maj) och Moms II (start 24 maj) på FEI tycker du?

– Moms I är en bred kurs som passar alla, även den som jobbat med moms i olika sammanhang och som vill fräscha upp sina kunskaper. Den ger en bra bild av systemet idag. Vi tar upp typiska situationer som rör de flesta företag och berör även hur man kan jobba med internkontroll av momshanteringen. De som går kursen får aha-upplevelser, nya uppslag eller en stärkt säkerhet avseende den egna momshanteringen. Vi blandar föreläsning, diskussion och praktiska exempel. I Moms II gör vi en djupdykning i några olika områden, men även här får man en bredd även om den fördjupas. Kursen formas ofta lite kring deltagarna och den bransch de kommer från men generellt har vi mer diskussion och praktiska exempel än i Moms I.

Du som vill logga in på FEI Café Online eller se tidigare webinarier i arkivet: Klicka här…

Publicerat den 19 mars 2012