Legitimerad djursjukskötare blir kvalificerad inköpare på FEI

Viktoria Hjärtenfalk hör till en av de deltagare på FEI som har valt att använda utbildningsformen YH för att byta bana i livet. Hon har sedan tidigare en legitimation som djursjukskötare men valde att bli inköpare och sökte därför till Kvalificerad Inköpare på FEI. Något som uppmärksammades av branschorganisationen SOI.

 

SOI – Sveriges Offentliga Inköpare, är en allmännyttig och ideell och förening som bildades i november 1979 med medlemmar  verksamma inom området offentlig upphandling. Under årskonferensen nyligen intervjuades Viktoria till SOI:s nyhetsbrev.

Här återges intervjun i sin helhet:

I vimlet på SOI:s årskonferens i Göteborg fanns bland annat en person som gick under beteckningen student i deltagarförteckningen. Det var helt korrekt, men faktum är att hon redan har en yrkeskarriär bakom sig. I drygt tio års tid har hon arbetat som legitimerad djursjukskötare, bland annat på Strömsholms hästsjukhus och på Mälardalens Hästklinik, med ansvar för operationsavdelning.

Viktoria har dessutom hunnit vara dopingkontrollbiträde åt Riksidrottsförbundet och ledamot i måldomarnämnd på Sundbyholmstravet.
– Men, säger Viktoria med ett skratt, nu har jag sadlat om och gett mig in på något helt annat. Jag återupptog studierna och har läst svenska och tyska samt muntlig, skriftlig och interkulturell kommunikation vid Mälardalens universitet. Och sedan september 2015 studerar jag till kvalificerad inköpare vid FEI Företagsekonomiska Institutet i Stockholm. Jag har ett tydligt mål med studierna och det är att arbeta som
offentlig upphandlare.

Jag måste säga att det är mycket hög kvalitet på utbildningen, FEI har funnits sedan 1888 och är väldigt måna om sitt rykte och det är hög kvalitet på föreläsare och kursinnehåll.
Just nu är Viktoria på slutet av en åtta veckors praktik hos Upphandlingscenter i Ludvika, som upphandlar åt sex dalakommuner.

-Det är en jättebra praktik med meningsfulla uppgifter, stort ansvar och ganska fria händer.Utifrån mina språkstudier så har uppgifterna bland annat handlat om språket i förfrågningsunderlagen. Hur kan vi göra det enklare, rakare, tydligare och med mindre byråkratkänsla? Dessutom har jag väldigt hjälpsamma medarbetare på Upphandlingscenter, som alltid tar sig tid och stöttar mig i arbetet. Gör gärna även nästa praktikperiod här.

 Hur kändes det att vara med på SOI:s årskonferens?
– Jag tyckte det var bra. Allra bäst är de parallella seminarierna, dels för att man kan välja utifrån eget intresse, dels för att föreläsarna är väldigt väl förberedda och det är hög kvalitet på seminarierna. Det gäller i och för sig även föreläsningarna i den stora salen, men det är ganska tröttande att sitta flera timmar på samma ställe och
bara lyssna. Kanske lite work shops skulle vara bra att bryta av med.

När du är klar med utbildningen, var vill du jobba någonstans?
– Även om vi har lägenhet i Stockholm, så har vi även en stuga några mil väster om Borlänge och vi har kommit fram till att det är Dalarna som gäller. Själv är jag född i Ludvika så det är ju rätt naturligt.

Och när du inte arbetar, vad gör du då?
– Jag skaffade en rottweilervalp för en och en halv vecka sedan så nu blir det fullt upp. Jag gillar att vara ute i skogen och naturen och jag springer gärna.

Publicerat den 20 maj 2016