Betongingenjören: ”Jag fick nytt jobb samtidigt som jag studerade YH på FEI”

Redan före Gustav Kimby examinerades hade han blivit erbjuden en ny tjänst på Stockholm Betongkonsult AB. Den tre terminer långa YH-utbildningen till betongingenjör på Företagsekonomiska Institutet, FEI, står högt i kurs på arbetsmarknaden.

 

För Gustav, som redan jobbat flera år i byggbranschen, var utbildningen ett utmärkt sätt att öka sina tekniska kunskaper och kunna ta sig an mer ansvarsfulla arbetsuppgifter.

Jag kände till FEI sedan tidigare och visste att de hade utbildningar att lita på. Under tiden jag studerade till betongingenjör blev jag faktiskt erbjuden jobbet jag har idag, säger Gustav Kimby, byggprojektledare på Stockholm Betongkonsult AB.

Det finns flera skäl till att YH-utbildningar från FEI är hårdvaluta på arbetsmarknaden. För Gustav Kimby, som redan hade flera års erfarenhet inom byggbranschen, visade det sig att praktikperioden Lärande i arbete, LIA, var extra värdefull.

– Jag hittade mitt stora intresse inom ämnet betong under LIA-perioden. Det jag uppskattade mest var att kunna prova på flera olika arbetsuppgifter vilket var till stor hjälp för att komma fram till vad jag verkligen vill jobba med, säger Gustav Kimby.

Under LIA-perioden kunde Gustav komplettera sina teoretiska kunskaper med praktisk erfarenhet genom att arbeta i olika funktioner såsom utredare och provtagare, dessutom fick han projektleda mindre entreprenader.

– Kombinationen av teori och praktik är viktigt för att säkerställa att deltagarna får den kompetens de behöver. Vi lägger stor tyngd vid LIA-perioden där teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter vävs samman, säger Stefan Carlberg, verksamhetschef för FEIs YH-utbildningar.

Arbetsuppgifterna för en betongingenjör kan handla om att planera och leda projekt inom betongkonstruktion, bedöma konstruktioners hållbarhet eller rekommendera val av material och utförandeteknik. Själva utbildningen ger en bred kunskapsgrund inom områden såsom statik, hållfasthetslära, byggmateriallära och byggteknik.

– Betongingenjörsutbildningen är väl förankrad i näringslivet genom samarbeten med industriforskningsinstitutet CBI Betonginstitutet och olika branschföretag. Företagen är med i utbildningens ledningsgrupp för att säkerställa att de studerande får rätt kompetens för yrket. YH är ett mycket bra sätt att trygga kompetensförsörjningen i näringslivet, säger Stefan Carlberg.

– Alla våra YH-utbildningar leder till spetskompetens som är både aktuell och användbar. De som studerar vill komma vidare i karriären och uppskattar den seriositet och kvalitet som FEI står för, säger Stefan Carlberg, verksamhetschef för FEIs YH-utbildningar.

Mer information om YH-utbildningar på FEI eller utbildningen till betongingenjör
https://www.fei.se/yh

Publicerat den 28 april 2016