Personalekonomi

Personalekonomi handlar om att göra beräkningar på olika åtgärder som berör medarbetare. Genom att detaljerat räkna på vad en timme kostar, går det att prissätta olika aktiviteter i verksamheten.

Under denna kurs får du goda kunskaper om hur du bedömer, presenterar och argumenterar för olika personalrelaterade åtgärder och investeringar. Du lär dig även om statistik och nyckeltal, såsom personalomsättning, samt om tidsanvändning.

Ta del av många exempel på sammanställningar och beräkningar som du kan använda i praktiken!

Nästa kursstart
29 april 2024
Omfattning

1 dag/vecka - 3 veckor

Avgift 21 800 kr
Ordinarie avgift ex. moms

Översikt

Om kursen

Inom personalekonomin används olika enheter såsom timmar, antal personer och kronor. Vi kommer gå igenom olika verktyg för att ta fram dessa mått. En del personalstatistik är nödvändig för att skapa en överblick av personalsituationen, exempel på uppgifter är antal anställda, kön, ålder, anställningsform, sysselsättningsgrad och personalomsättning.

Genom tidredovisning får vi fram hur antalet timmar fördelar sig på frånvaro (såsom sjukfrånvaro, semester, lagstadgade ledigheter och övrig frånvaro) och närvaro.

Utifrån en konkret kalkyl i hur mycket en timme kostar för arbetsgivaren kan vi sedan räkna på utbildningar, rekrytering, inskolning, introduktion, sjukfrånvaro och bemanning i olika former.

Vi granskar ett hälsobokslut. Vilka områden finns med, hur beskrivs de, vilka personalnyckeltal ingår, vilken analys kan göras utifrån siffrorna och vilken ytterligare information önskar vi?

För vem?

Kursen är lämplig för dig som behöver argumentera för personalrelaterade investeringar.

Du kan ha en ansvarsbefattning inom personal/HR eller ha en roll som chef/arbetsledare med personalansvar i en annan del av verksamheten .

Kursen är också lämplig för dig som arbetar på ekonomiavdelningen med uppgift att ta fram beslutsunderlag till ledningsgruppen eller liknande beslutsfattande organ. Kanske har du vana av traditionella investeringskalkyler, men behöver nu kompletterande kunskaper för att göra personalekonomiska kalkyler.

Om du inte har ekonomibakgrund rekommenderar vi att du först går kursen Företagsekonomi för HR.

Kursinnehåll

  • Arbetskraftskostnader
  • Sjukfrånvarokostnader
  • Hälsobokslut
  • Utbildningsekonomi
  • Personalnyckeltal
  • Personalstatistik
  • Tidsanvändning

Metod

Teori varvas med praktiska HR-relaterade övningsexempel, räkneövningar, dialog och erfarenhetsutbyte. Det ingår en del “räknande”, gemensamt i gruppen samt i smågrupper. Detta upplevs av deltagarna som mycket konkret och praktiskt användbart i deras egen verklighet.

Fakta

Omfattning

En dag/vecka kl. 09.00- 16.00 under tre veckor, sammanlagt 3 dagar.

Genomförande

Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje enskilt tillfälle kan välja om du vill:

  • Närvara i FEI:s klassrum. Detta alternativ är för dig som vill studera på traditionellt sätt. Du värdesätter studiemiljön på FEI och möjligheten att nätverka på plats med dina studiekamrater.

eller

  • Delta live på distans, var du än befinner dig, till exempel på kontoret. Du hörs och syns i klassrummet, kan ställa frågor, diskutera och vara med i gruppövningar, precis som om du hade varit på plats.

 

Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand. Alla deltagare har tillgång till inspelningarna.

Välj det alternativ som passar dig och din arbetsgivare bäst!

Intyg

Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70% erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.

Avgift

21 800 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt kaffe och lunch. Avgiften faktureras före kursstart.

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 373 kr/mån

Avgift för tentamen tillkommer och är 1 000 kr exkl. moms. Om du inte blir godkänd på tentan kan du pröva igen vid nästa tentamenstillfälle utan kostnad.

Ingår även i

Denna kurs för HR-specialister kan läsas fristående men ingår även i:

Så här tycker våra kursdeltagare

Vill du stå i framkant i det moderna HR-arbetet? Välkommen till FEI:s praktiska Learning Lab där du tillsammans med andra får utforska AI-verktyg och hur de kan stödja ett modernt...

Läs mer

När Gitte Blomgren skrev sitt examensarbete om personalekonomi, som handlar om beräkning av personalrelaterade kostnader, var det ett relativt nytt ämnesområde. Gitte märkte snabbt ett stort intresse från både näringslivet...

Läs mer

En klassiker som sedan starten på 1960-talet varit en språngbräda för över 1 000 karriärer inom HR/personalområdet! Utbildningen uppdateras löpande, både när det gäller kursinnehåll och leveransform. Målet är att...

Läs mer

+