Lön III – fördjupningskurs

Lön III är den sista och avslutande kursen i vårt kompetensprogram för löneadministratörer. I denna kurs fokuserar vi på specifika områden som har särskild aktualitet: Löneväxling, Excel och Kommunikation. Efter kursen kan välja att tentera för att uppnå FEI:s Lönecertifikat.

 

Gå hela kursserien, tentera och uppnå FEI:s Certifikat Lön!

Nästa kursstart
28 maj 2024
Omfattning

2+3 dagar - 3 veckor

Avgift 23 900 kr
Ordinarie avgift ex. moms

Översikt

Om kursen

Kursen behandlar tre områden: Fördjupning av lön, Excel och Kommunikation.

Inom fördjupning av lön får du kunskaper om kvittningslagen, skuldhantering, utmätning och löneväxling för att kunna hantera svårare situationer som uppstår när anställda slutar, eller för att kunna beräkna förmåner för medarbetarna. Du kommer även få veta hur GDPR påverkar dig och dina arbetsuppgifter inom lön.

Excel är programmet med obegränsade möjligheter. Du får här god insikt i Excels användningsområden samt praktiska exempel på hur du kan förenkla och rationalisera det dagliga lönearbetet.

I avsnittet kommunikation tränas du i att hantera olika känsliga situationer som kan uppstå i löneadministratörsrollen. Samtal, sekretess och integritet är nyckelområden.

För vem?

Kursen vänder sig i första hand till dig som har gått, eller har kunskaper motsvarande Lön I och II. Kursen passar också dig som är mer erfaren inom löneområdet eller som arbetar på en ekonomi- eller HR-avdelning och ofta får hantera svårare situationer med medarbetare, skuldhantering eller ansvarar för beräkningar av löneväxlingar.

Kursinnehåll

  • Fördjupning av lön
    – Kvittningslagen
    – Skuldhantering
    – Utmätning
    – Löneväxling
    – GDPR
  • Excel
    – Formler och en förståelse för hur Excel tänker
    – Arbeta med flera blad; 3D-formler mellan blad (Rikskuponger, traktamenten)
    – Statistikfunktioner; villkorsfunktionen OM
    – Export från Hogia till Excel; Pivottabell
  • Kommunikation
    – Sekretess och integritet
    – Hantering av känslig information
    – Kommunikationsstilar
    – Att bemöta människor i olika situationer
    – Att hantera reaktioner i samtal
    – Att hantera anställda i känsliga situationer
    – Stöd och support till chefer inför lönesamtal

Efter kursen

Efter kursen kommer du att känna dig trygg inte bara inom de tekniska delarna av löneadministrationen utan även kunna hantera andra typer av situationer som uppkommer i arbetet. Du har kunskaper som du har nytta av i en kvalificerad lönebefattning i ett företag eller annan verksamhet med anställda. Du som arbetar på en ekonomi- eller HR-avdelning har nytta av löneområden som berör både HR och ekonomi.

Metod

Systematiska genomgångar för hela klassen där respektive avsnitt förklaras. Därefter följer alltid praktiska manuella övningar samt genomgång av dessa. Kursledaren svarar på frågor och hjälper till under övningarna. Frågor från kursdeltagare samt verklighetsrelaterade frågor från arbetsplatser uppmuntras för bästa upplevelse.

Fakta

Omfattning

Kursen genomförs som modulkurs 2+3 dagar kl.09.00-16.00 under ca 3 veckor.

Genomförande

Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje enskilt tillfälle kan välja om du vill:

  • Närvara i FEI:s klassrum. Detta alternativ är för dig som vill studera på traditionellt sätt. Du värdesätter studiemiljön på FEI och möjligheten att nätverka på plats med dina studiekamrater.

eller

  • Delta live på distans, var du än befinner dig, till exempel på kontoret. Du hörs och syns i klassrummet, kan ställa frågor, diskutera och vara med i gruppövningar, precis som om du hade varit på plats.

 

Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand. Alla deltagare har tillgång till inspelningarna.

Välj det alternativ som passar dig och din arbetsgivare bäst!

Intyg

Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70% erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.

Avgift

23 900 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och/eller kaffe. Avgiften faktureras före kursstart.

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 409 kr/mån.

Kursserien Lön I, II & III

Kursserien inom lön innehåller:

Certifikat Lön

Lönecertifikatet är en frivillig tentamensmöjlighet för dig som vill ha ett bevis på att du har tillgodogjort dig mycket goda kunskaper inom det löneadministrativa området.
Certifikatet bevisar att du har tillräckliga kunskaper i löneadministration för att självständigt kunna göra löneberäkningar och sköta nödvändig rapportering till myndigheterna, använda vanligt förekommande datorprogram för lönehantering, tolka och tillämpa de lagar och avtal som styr löneadministrationen, hantera känslig information, motsättningar och konflikter samt leda och fördela arbetet på en löneavdelning.

För att erhålla Lönecertifikatet krävs:

a) Godkända tentamina på Lön I- II- och III-nivå. Samtliga nivåer skall vara godkända inom en femårsperiod.

b) Fullföljd Lön III-kurs med minst 70 % närvaro. Även om de flesta väljer att deltaga i Lön I- och II-kursen är det således inget krav för att erhålla Lönecertifikatet, det räcker med att de tenteras.

Innehavare av Lönecertifikatet får rabatt vid fortsatta studier, t ex på Diplomerad Personalvetare – HR-chefsutbildningen.

Avgift

Avgift för tentamen är 1 000 kr exkl. moms. per nivå. Om du inte blir godkänd på en viss nivå kan du pröva igen vid nästa tentamenstillfälle utan kostnad. Tentamen är kostnadsfri vid köp av hela kursserien till paketpris.

Paketerbjudande

Välj hela paketet och få 20 % rabatt på kursavgiften samt kostnadsfria tentamina för att uppnå FEI:s Certifikat i Lön!

Väljer du att anmäla dig till Lön I, II och III samtidigt reduceras avgiften med 20 %. I paketet ingår dessutom tentamen efter respektive kurs – du sparar ytterligare 3 000 kr. Om du klarar samtliga tentamina erhåller du FEI:s Certifikat i Lön, ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom området. Erbjudandet förutsätter att du genomför och tenterar alla kurserna under en 12-månadersperiod.

Du kanske även är intresserad av...
Ekonomiassistent-utbildning, FEI

Vilka är de olika kontoklasserna inom grundläggande lönebokföring? Vad är skillnaden på uppkommen brutto- respektive nettoskuld? I vår nya kurs inom lönebokföring berörs alla delar för att du ska få...

Läs mer

En ekonomiassistents uppgifter kan variera men rollen är alltid viktig. Som stöd till ekonomi-, redovisnings- eller lönechefen i en större organisation eller en självständig roll med administrativt ansvar i ett...

Läs mer

Löpande bokföring är det första steget i vår klassiska bokföringsserie. Det är en nybörjarkurs som inte kräver några förkunskaper. Den är praktiskt upplagd och mycket användbar eftersom alla delar av bokföringsarbetet...

Läs mer

+