Ekonomistyrning III – nya styrmodeller

Den tredje och avslutande nivån i FEI:s kursserie tar upp nya styrmodeller. Kursen är lämplig för dig som är en avancerad användare. Kursledarna, som är både forskare och praktiker inom ekonomistyrning, förmedlar de senaste rönen.

 

Gå hela kursserien, tentera och uppnå FEI:s Certifikat Ekonomistyrning!

Nästa kursstart
6 november 2024
Omfattning

Intensivt 3 dagar

Avgift 21 800 kr
Ordinarie avgift ex. moms

Översikt

Om kursen

Utvecklingen inom ekonomistyrningsområdet går fort. Nya idéer och synsätt på hur företag bör styras har lett till att nya styrmodeller utvecklats. På denna kurs ges dels en översikt över den senaste utvecklingen, dels en fördjupning avseende de styrmodeller som fått störst genomslag. Kursen utgår från svenska förhållanden och svenska praktikfall men ger också en internationell utblick.

I kursen diskuteras utbredning av och förutsättningar för budgetlöst företagande, strategisk ekonomistyrning, japansk ekonomistyrning (bl a målkostnadskalkylering), livscykelkalkylering och utvecklingen mot en ny typ av ABC-kalkylering. Vi behandlar också frågor kring det balanserade styrkortet och immateriellt kapitals betydelse för styrningen.

För vem?

Kursen är lämplig för dig som arbetar med ekonomisk planering och styrning i organisationen och efterfrågar en avancerad verktygslåda för att kunna arbeta med nya modeller i din organisation. Kursen är också lämplig för chefer med resultatansvar som vill ha insikter i det senaste som händer inom området.

Lämpliga förkunskaper är Ekonomistyrning II eller motsvarande färdigheter inhämtade på annat sätt.

Kursinnehåll

  • Budgetlöst företagande
  • Utvecklingen inom ABC-kalkyleringen
  • Livscykelkalkylering
  • Balanserade styrkort
  • Strategisk ekonomistyrning
  • Japansk ekonomistyrning
  • Immateriellt kapital

Metod

Teori och presentationer varvas med övningar och diskussioner.

Efter kursen

Efter kursen behärskar du de senaste verktygen och modellerna inom modern verksamhets- och ekonomistyrning. Du kan vidare bedöma hur och i vilka sammanhang dessa är relevanta och du kan implementera metoderna på ett effektivt och lönsamt sätt.

Fakta

Omfattning

Kursen genomförs intensivt under 3 dagar kl. 09.00-16.00.

Genomförande

Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje enskilt tillfälle kan välja om du vill:

  • Närvara i FEI:s klassrum. Detta alternativ är för dig som vill studera på traditionellt sätt. Du värdesätter studiemiljön på FEI och möjligheten att nätverka på plats med dina studiekamrater.

eller

  • Delta live på distans, var du än befinner dig, till exempel på kontoret. Du hörs och syns i klassrummet, kan ställa frågor, diskutera och vara med i gruppövningar, precis som om du hade varit på plats.

 

Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand. Alla deltagare har tillgång till inspelningarna.

Välj det alternativ som passar dig och din arbetsgivare bäst!

Intyg

Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70 % erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.

Avgift

21 800 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och/eller kaffe. Avgiften faktureras före kursstart.

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 373 kr/mån.

Kursserien Ekonomistyrning I-III

Det öppnar också möjligheter till fortsatta studier i kursserien inom ekonomistyrning:

Certifikat Ekonomistyrning

Certifikat i Ekonomistyrning är en frivillig tentamensmöjlighet för dig som vill ha ett bevis på att du har mycket goda kunskaper i ekonomistyrning.

Certifikatet bevisar att du har tillräckliga kunskaper för att självständigt kunna upprätta kalkyler som underlag för affärsmässigt beslutsfattande, göra budget- och investeringsbedömningar, formulera en finansiell strategi som leder mot uppsatta mål, utvärdera och bedöma olika ekonomistyrmodellers effekter i olika affärssituationer.

Vidare att utforma och praktiskt tillämpa moderna ekonomistyrmodeller samt diskutera ekonomistyrningens roll för strategisk styrning av företag.

För att erhålla certifikat i Ekonomistyrning krävs:

a) Godkända tentamina på Ekonomistyrning I- II- och III-nivå. Först när samtliga nivåer är avklarade erhålls Certifikat i Ekonomistyrning, dvs. inget betyg ställs ut för varje enskild nivå. Samtliga nivåer skall vara godkända inom en femårsperiod.

b) Fullföljd Ekonomistyrning III-kurs med minst 70 % närvaro. Även om de flesta väljer att deltaga i Ekonomistyrning I & II-kursen är det således inget krav för att erhålla ekonomistyrningscertifikatet, det räcker med att de tenteras.

Avgift

Avgift för tentamen är 1 000 kr exkl. moms. per nivå. Om du inte blir godkänd på en viss nivå kan du pröva igen vid nästa tentamenstillfälle utan kostnad. Tentamen är kostnadsfri vid köp av hela kursserien till paketpris.

Paketerbjudande

Välj hela paketet och få 20 % rabatt på kursavgiften samt kostnadsfria tentamina för att uppnå FEI:s Certifikat i Ekonomistyrning!

Väljer du att anmäla dig till Ekonomistyrning I, II och III samtidigt reduceras avgiften med 20 %. I paketet ingår dessutom tentamen efter respektive kurs – du sparar ytterligare 3 000 kr. Om du klarar samtliga tentamina erhåller du FEI:s Certifikat i Ekonomistyrning, ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom området. Erbjudandet förutsätter att du genomför och tenterar alla kurserna under en 12-månadersperiod.

 

Ingår även i

Denna fristående kurs ingår även i:

Ekonomichefsprogrammet – Controller
Ekonomichefsprogrammet – Ekonomichef

Senast på FEI

– FEI har länge bedrivit YH-utbildningar och vi är väldigt glada över att antalet ansökningar har fortsatt öka de senaste åren. Tillsammans med näringslivet ser vi till att anpassa varje...

Läs mer

Mellan arbetsgivare och arbetstagare finns det ibland en föreställning om att den andra parten har en negativ inställning till kompetensutveckling. Arbetstagare tycker att de får för lite kompetensutveckling och att...

Läs mer

YH-flex är en utbildningsform som Myndigheten för yrkeshögskolan beslutade skulle bli en permanent del av yrkeshögskolan från 2023. YH-flex riktar sig till individer med yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del...

Läs mer

+