Ekonomiassistent II

Ekonomiassistenten hjälper ekonomichefen men har också kunskap och förmåga att arbeta och agera på egen hand. Kursen Ekonomiassistent II ger färdigheter och säkerhet som möjliggör självständigt ansvar för vissa moment i ekonomiarbetet. Kursen kan ses som en fortsättning på nivå I men den kan också läsas separat.

 

Gå hela kursserien, tentera och uppnå FEI:s Certifikat Ekonomiassistent!

Nästa kursstart
9 april 2024
Omfattning

1 dag/vecka - 9 veckor

Avgift 36 900 kr
Ordinarie avgift ex. moms

Översikt

Om kursen

I fördjupningskursen Ekonomiassistent II utvecklas dina kunskaper ytterligare. Fokus är nu i ännu högre grad på förståelse och analys. Målet är att ge dig kunskaper som möjliggör självständigt ansvar för vissa moment i ekonomiarbetet. Precis som i grundkursen är helheten viktig.

I Ekonomiassistent II vävs fyra viktiga moment samman. Excelkursen innebär fristående kunskaper som också är tillämpbara i boksluts- och budgetarbetet. Löneavsnittet riktar i sig på områden med särskild relevans för ekonomarbetet. Bokslut är den mest omfattande delen och ger betydande kunskaper inom området. Det avslutande avsnittet Budgetering bygger på en god förståelse av bokslutet.

För vem?

Kursen vänder sig till dig som har gått Ekonomiassistent I eller har inhämtat motsvarande kunskaper på annat sätt. Du arbetar sannolikt redan som ekonomiassistent och behöver bygga på dina kunskaper för att kunna medverka i företagets budget- och bokslutsarbete. Förkunskaper i Excel är inte nödvändiga.

Kursinnehåll

Del 1 – Excel

16 lektioner
Excel är ett av de mest användbara dataprogrammen i ekonomiarbetet. Vi går igenom hur Excel integreras med andra program och hur man utformar ekonomiska rapporter och presentationer.

    • Presentation av ekonomisk information
    • Länkning
    • Matematiska, logiska och ekonomiska funktioner
    • Informationsutbyte mellan Windows-program
    • Import av bokföringsfiler

Del 2 – Lön

12 lektioner
Denna delkurs fokuserar på två viktiga löneområden som har särskild relevans för bokslutsarbetet, nämligen semesterlön och kostnadsersättningar.

    • Semesterlöneberäkning
    • Traktamenten och andra kostnadsersättningar

Del 3 – Bokslut

32 lektioner
Steg för steg, och i stigande svårighetsgrad, behandlas de olika områden man måste behärska för att kunna upprätta ett bokslut. Du får praktiskt tillämpa civil- och skatterättsliga värderingsregler och de bokslutsdispositioner ett företag kan utnyttja.

    • Avstämning av balansposter
    • Periodisering, löpande och vid årsbokslutet
    • Sambandet mellan värdering och resultat
    • Värdering av omsättnings- och anläggningstillgångar
    • Bokslutsdispositioner och obeskattade reserver
    • Redovisning av egen skatt i aktiebolag

Del 4 – Budgetering

12 lektioner
Utbildningen sammanfattas i det avslutande avsnittet om budgetering. Arbetet med budgeten är den aktivitet som ofta berör flest medarbetare, och i budgeten samordnas planer för företagets verksamhet.

  • Likviditets- och resultatbudget
  • Lönsamhet och räntabilitet
  • Budgetspel

Efter kursen

Efter kursen har du ytterligare breddat dina kunskaper så att du kan ge ett väsentligt bidrag till boksluts-, budget- och ekonomistyrningsarbetet i ett mindre företag eller assistera i detta arbete i en större rörelse.

Fakta

Omfattning

Undervisning en dag i veckan kl 09.00-16.00 under 9 veckor.

Genomförande

Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje enskilt tillfälle kan välja om du vill:

  • Närvara i FEI:s klassrum. Detta alternativ är för dig som vill studera på traditionellt sätt. Du värdesätter studiemiljön på FEI och möjligheten att nätverka på plats med dina studiekamrater.

eller

  • Delta live på distans, var du än befinner dig, till exempel på kontoret. Du hörs och syns i klassrummet, kan ställa frågor, diskutera och vara med i gruppövningar, precis som om du hade varit på plats.

 

Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand. Alla deltagare har tillgång till inspelningarna.

Välj det alternativ som passar dig och din arbetsgivare bäst!

Intyg

Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70 % erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.

Avgift

36 900 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och kaffe. Avgiften faktureras före kursstart.

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 631 kr/mån.

Kursserien Ekonomiassistent I & II

Kursserien består av två kurser inom ekonomiassistent:

Certifikat

Att vara Certifierad ekonomiassistent via FEI är ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom området.

Vad krävs?

  • a) Godkända tentamina på Ekonomiassistent I och Ekonomiassistent II. Först när båda nivåerna är avklarade erhålls certifikatet, d.v.s. inget betyg ställs ut för varje enskild nivå. Samtliga nivåer skall vara godkända inom en femårsperiod.
  • b) Fullföljd kurs med minst 70 % närvaro på antingen Ekonomiassistent I eller Ekonomiassistent II.

 

Även om de flesta väljer att deltaga i kursen är det således inget krav för att erhålla Certifikatet, det räcker med att den tenteras.

Innehavare av Certifikatet får rabatt vid fortsatta studier, t. ex. på Ekonomichefsprogrammet.

Avgift

Avgift för tentamen är 1 000 kr exkl. moms. per nivå. Om du inte blir godkänd på en viss nivå kan du pröva igen vid nästa tentamenstillfälle utan kostnad. Tentamen är kostnadsfri vid köp av hela kursserien till paketpris.

Paketerbjudanden

Välj hela paketet och få 20 % rabatt på kursavgiften samt kostnadsfria tentamina för att bli Certifierad Ekonomiassistent via FEI!

Väljer du att anmäla dig till Ekonomiassistent I och II samtidigt reduceras avgiften med 20 %. I paketet ingår dessutom tentamen efter respektive kurs – du sparar ytterligare 2 000 kr. Om du klarar samtliga tentamina blir du Certifierad Ekonomiassistent via FEI, ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom området. Erbjudandet förutsätter att du genomför och tenterar alla kurserna under en 12-månadersperiod.

Du kanske även är intresserad av...
Ekonomiassistent-utbildning, FEI

Vilka är de olika kontoklasserna inom grundläggande lönebokföring? Vad är skillnaden på uppkommen brutto- respektive nettoskuld? I vår nya kurs inom lönebokföring berörs alla delar för att du ska få...

Läs mer

FEI erbjuder en fördjupningskurs för dig som har gått Lön I – grundkurs eller har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt. En spännande och omfattande kurs för dig som vill...

Läs mer

Löpande bokföring är det första steget i vår klassiska bokföringsserie. Det är en nybörjarkurs som inte kräver några förkunskaper. Den är praktiskt upplagd och mycket användbar eftersom alla delar av bokföringsarbetet...

Läs mer

+